Tietoa

Bornholmin satama
Bornholmin satama

Tausta

Pamela Mandart syntyi Tukholmassa 22.9.1952, tanskalais-suomalaiseen perheeseen. Mandart vietti osan lapsuudestaan Tanskassa, Jyllannissa sekä Bornholmin saarella. Mandart aloitti koulunkäynnin Tanskassa, mutta muutti Suomeen pian koulun aloittamisen jälkeen. Mandart oppi nopeasti suomen kielen lukuharrastuksensa myötä.

Ura

Mittavan kirjalijanuransa ohella Mandart toimi elokuvatuotantoyhtiönsä toimitusjohtajana ja elokuvatuottajana sekä käsikirjoittajana 1987-2010. Hän on lisäksi kirjoittanut kolumnistina 2000-2003 Visio-lehdelle sekä 2004 kotkalaiselle Kymen Sanomat-lehdelle.

Pamela Mandart toimi ammattinäyttelijänä 1975-1986 itseoppineena ja hän sai alusta lähtien Suomen Näyttelijäliiton jäsenyyden, jolloin Mandart näytteli Kokkolan Kaupunginteatterissa.

Esikoiskirjansa Elämä ilman paluulippua Pamela Mandart julkaisi 1983 ja hänet hyväksyttiin Suomen Kirjailijaliiton jäseneksi 1985. Hänen tuottamansa elokuvat ovat saaneet lukuisia palkintoja Suomessa ja ulkomailla, kuten muun muassa Yhdysvalloissa, Tanskassa, Ruotsissa, Ranskassa sekä Puolassa. Mandartia on kehuttu kriitikoiden toimesta esimerkiksi tanskalaisten ja suomalaisten piirteiden sekä fantasian ja realismin yhdistämisestä.